O destinaciji

Villa Prestige Brac

Mjesto Selca na otoku Braču u Dalmaciji

Dobrodošli u Selca!

Brač je hrvatski otok u Jadranskom moru smješten ispred grada Splita. Brač je najveći otok Dalmacije i treći najveći otok Jadranskog mora. Ovaj jedinstveni otok broji mnoštvo manjih i većih slikovitih mjesta od kojih su sljedeća naseljena: Bobovišća, Bobovišća na Moru, Bol, Dol (Postira), Dračevica, Donji Humac, Gornji Humac, Ložišća, Milna, Mirca, Murvica, Nerežišća, Novo Selo, Podhume, Postira, Povlja, Pražnica, Pučišća, Splitska, Sumartin, Supetar, Sutivan, Selca te Škrip.

Na visoravni brijega Pliš, poviše uvale Radonja i doline Rapina, između brda Sveti Mikula te ravnice Poje, ugodno se smjestilo mjesto Selca, najveće naselje na istočnom dijelu otoka Brača te municipalno središte današnje Općine Selca s približno 900 stalnih žitelja.

U svojim prvim danima Selca je činilo tek nekoliko stanova odnosno manji broj obitelji koje su živjele u odvojenim kućanstvima i nisu bila organizirana na način kako su danas. Iz ovakve teritorijalne organizacije upravo potječe današnji naziv Selca koji je u biti množina imenice Selo.

Selca su u prošlosti nastala doseljavanjem bračkih starosjedioca iz danas napuštenih naselja ustanovljenih desetak kilometara zapadno od današnjih Selaca te iz naselja Podgračišće ispod današnjeg Novog Sela. Selca su jedinstveno otočno mjesto čijim teritorijem dominira monumentalna neoromanička župna crkva Krista Kralja te svojevrsna galerija na otvorenom obogaćena bogatim sadržajima poprsja i kipova domoljuba i uglednika koji su na poseban način obilježili vrijeme u kojem su živjeli. Neki od izložaka su spomenik Tolstoju, spomenik hrvatskom političaru S. Radiću, spomenik Papi Ivanu Pavlu II, te niz drugih. U župnoj crkvi izložena je skulptura Srca Isusovog, rad Ivana Meštrovića. U samim Selcima nalazi se čitav niz crkvica, kapelica ili zavjetnih ikona podignutih u čast nekom od svetaca. Na zapadnom ulazu u Selca, na području Grahovišće, nalazi se crkvica Svetog Nikole iz 1902. godine; na istočnom ulazu u mjesto smjestila se crkvica Svetog Stjepana iz 1929., dok je na predjelu Lokanjac crkvica Gospe Lurdske iz 1929. godine. Svetom Nikoli posvećena je i crkvica na groblju sagrađena 1888. godine, kao i zavjetna kapelica na Kabanici, uz obalu, koju je podigao neznani pomorac. Na putu prema zaselku Nagorinac nalazi se zavjetna crkvica uzdignuta u čast Svetog Mihovila i Svete Marije, a blizu Nagorinca je i crkvica blaženog Augustina Kažotića. Nedaleko od Nasela, na predjelu Rašejače, nalazi se i crkvica dignuta u čast Svetog Ivana i Pavla.

Prvi stanovnici Selaca bavili su se isključivo stočarstvom. S prolaskom vremena postupno su se okrenuli kamenarstvu i kamenoklesarstvu, razvijajući sve zanatske vještine te postajući sve vještiji u odabiru kamena i njegovom vađenju iz brda, odnosno obradi te najfinijim detaljima. Ova djelatnost postaje toliko bitna u životu Selčana da se 1907. godine, u Selcima osniva Klesarska obrtna škola. Zanimljiva je činjenica i ujedno jedno lijepo svjedočanstvo ove plemenite discipline podatak da su gotovo sve kuće u Selcima izrađene u potpunosti od kamena.

Selca imaju dugu turističku tradiciju. Naime, turizam u Povljima kontinuirano egzistira od šezdesetih godina prošlog stoljeća, a godine 1936. utemeljeno je Turističko društvo, radi uređenja mjesta i plaže.

Ipak ono što je oplemenilo turizam u novije vrijeme na ovom dijelu otoka jest trend razvoja obiteljskih pansiona, restorana, izgradnja sve kvalitetnijih ugostiteljsko smještajnih objekata te osmišljavanje što raznolikije i zanimljivije turističke ponude.

Mirne uvale, kristalno čisto more, udaljenost od prevelikih ljetnih gužvi, a opet neposredna blizina i odlična povezanost sa svim dijelovima otoka te povezanost s kopnom čine Selca idealnim mediteranskim resortom za savršen bijeg od frenetične svakodnevnice.

Dođite u Selca te pronađite i vi svoj kutak raja na zemlji!